Om Sandra Guteklint

Jag är leg psykolog och leg psykoterapeut med såväl psykodynamisk som KBT utbildning. Redan 1988 började jag arbeta inom vuxenpsykiatrin i Stockholm och jag fick min psykologlegitimation 1997. Såhär nästan 25 år senare har jag mött tusentals individer, par och familjer som har kommit såväl i akut kris som i förebyggande syfte.

Mina arbetsdagar är mycket skiftande, ena timmen träffar jag en 30 årig kvinna med barn, familj, hög arbetsbelastning på arbetet och stressymtom. Timmen efter en man i 50 års åldern som har börjat tvivla i sin kärleksrelation, ”var det inte mer än såhär?”, ”ska jag stanna eller gå?”. Därefter kommer ett par i 45 års åldern, de har levt tillsammans i 15 år och har två barn, en av dem har varit otrogen men de har bestämt sig för att de vill fortsätta leva tillsammans och behöver hjälp för att komma vidare. På eftermiddagen kommer en ung man i 20 års åldern som har känt sig alltmer nedstämd det senaste halvåret. Han upplever inte att livet känns meningsfullt och har tankar på döden som en utväg. Dagen avslutas med en kvinna i 55 års åldern som genom livet haft en lättväckt oro men som de senaste två åren upplever att hon ständigt ältar, ständig oro för att andra tänker negativt om henne och ofta självkritiska tankar som plågar henne.

Min uppgift är att först göra en bedömning av den person jag har framför mig. Vad är det som fungerar i personens liv, vad är det som hindrar? Vad är det personen fastnar i och vad blir konsekvenserna av det? Hur önskar hon att livet skulle vara? Vad har hon med sig i bagaget som kan ge en ökad förståelse för det hon sitter fast i just nu? Och såklart, hur kan jag hjälpa personen vidare i livet?

Mitt intresse för människor och hennes beteenden har löpt som en röd tråd genom hela mitt liv. Det ledde mig under ett antal år till att även vidareutbilda mig i neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD och högfungerande autism.

arbetsbild-1

När jag blev varse hur snabbt och konkret KBT ger resultat kom jag i slutet av 90-talet att specialisera mig på psykologisk behandling inom KBT.  KBT ställer krav på ett aktivt samarbete mellan klient och terapeut och det finner jag mycket tilltalande. På min mottagning på Östermalm i Stockholm arbetar jag med individer, parterapi och familjeterapi.

Varmt välkommen att höra av dig!