Vad är känslor?

 

Hjärnan registrerar vad som händer i vår kropp, samtidigt som den registrerar vad som händer i vår omgivning och den kombinerar sedan den informationen  med våra minnen och erfarenheter: Vips så har hjärnan skapat en känsla. Hjärnan tolkar alltså ständigt all information både inom och runtomkring oss och skapar känslor. Alla människor har känslor och de är ett verktyg för att förstå både oss själva och andra. Känslor är vår kompass i tillvaron. Utan känslor skulle vi inte vara mänskliga. Att vara känslosam och känslomedveten är bra, för när du vet vad du känner och varför så har du lättare att hantera känslor och därmed ditt liv.

 

Känslor är rörliga.

Känslor är rörliga.

 

Känslor är rörliga

Vår sinnesstämning kan ibland svänga snabbt för att vid andra tillfällen liksom smyga sig på. Bara under en helt vanlig dag så kan känslorna komma och gå. Du vaknar ganska utvilad på morgonen, hjärnan registrerar att kroppen är i balans, den registrerar att omgivningen är lugn och den minns tidigare lugna morgnar och skapar en nöjd känsla. Du dricker ditt älskade morgonkaffe och njuter av den goda smaken. Det smäller till i huset, hjärnan registrerar ett högt ljud, den registrerar dessutom förhöjd puls och hjärtklappning i kroppen och minnen av att höga plötsliga ljud kan betyda obehag. Resultatet blir att hjärnan skapar känslan rädsla, men strax därefter  inser du  att det var morgontidningen som damp ner på hallmattan och hjärnan tolkar då om informationen och skapar en känsla av lugn.  Ja sådär kan känslorna komma och gå.

 

Vi är olika i att hantera känslor

Det är vanligt att vissa får höra att de är ”överkänsliga”, att de ”överreagerar” och att de därför skäms över sina känslor. Sanningen är att vi är olika i vårt känsloliv och känslor uppstår inte på samma sätt hos alla människor. Hur lätt dina känslor väcks, hur starka känslor du har och hur snabbt du blir lugn igen efter att du har varit upprörd är unikt för dig.  Att vi människor är olika i vårt känsloliv är alltså det normala.

Många av oss tror att vi är bra på att läsa av känslor hos andra men visste du att ett leende kan betyda glädje, förlägenhet, ilska eller till och med ledsamhet beroende på vilket sammanhang vi är i. Eftersom samma ansiktsuttryck kan betyda en mängd olika känslor hos olika personer så visar ny forskning att vi generellt är ganska dåliga på att läsa av andra människors känslor.

 

Känslopaletten.

 

Jag brukar använda mig av följande känslopalett när jag pratar om våra grundläggande känslor:

Glädje – Kärlek – Intresse/nyfikenhet – Förvåning – Ledsamhet/Sorg – Rädsla – Skam – Ilska – Äckel/Avsky 

 

Känslor.

Känslor.

Varje grundläggande känsla består av en mängd nyanser. Exempelvis Glädje kan nyanseras som nöjd, munter, lycklig, glad, entusiastisk, positiv, belåten osv. Det är också vanligt att vi känner flera känslor samtidigt. Både glad, nyfiken och osäker eller ledsen, besviken och skamsen.

 

Varför är det viktigt att lära sig om sina känslor?

 

Våra känslor har makt i vårt liv – vare sig vi vill det eller inte.  Att lära sig att identifiera känslor och veta hur vi kan hantera dessa känslor är en värdefull karta att ha med sig för att orientera i världen. Nyare forskning visar att människor som är duktiga på att skilja på sina olika känslor på ett nyanserat sätt mår bättre än de som har svårt att sätta ord på sina känslor och skilja mellan de olika känslorna.

Du har väl inte missat min YouTube kanal och filmen Känslornas ABC

Vill du boka en tid och få hjälp att hantera dina känslor? Gå till kontaktformuläret.